Hjem » Legal FAQ

Legal FAQ

Kender du forskellen på jurister & advokater?

Forskellen ligger i titel og uddannelse. Titlen advokat er en beskyttet titel. Det er titlen jurist derimod ikke.

Den beskyttede titel betyder, at det kun er personer, der har gennemført uddannelsen som advokatfuldmægtig, der må kalde sig advokat.  

Advokat

Både jurister og advokater har samme uddannelsesmæssige baggrund fra universitet som enten Ba. Jur. eller Cand.jur. Det betyder at både jurister og advokater kan mange af de samme ting.

For at blive advokat går man som Cand.jur. yderligere 3 år ”i lære” på et advokatkontor som advokatfuldmægtig og afslutter forløbet med en retssagsprøve.

Jurist

Jurister er de personer, som vælger ikke at blive advokat og i stedet for vil arbejde direkte ude hos virksomheder, fagforeninger, forsikringsselskaber osv. som Ba.jur. eller Cand.jur.

Jurister kan også være tidligere advokater, som har deponeret deres bestalling til fordel for et andet arbejdsliv end det advokatbranchen tilbyder.

Jurister kaldes ofte erhvervsjurister eller In-house jurister fordi de har en særlig forståelse for, hvad der rører sig i en virksomhed. Erhvervsjurister kan derfor anvende juraen på en mere praktisk og problemløsende måde til stor gavn for virksomheden.

Hvad betyder det for din daglige drift?

Advokater har eneret på alle retssager som ikke er småsager (med max. værdi på 50.000 kr.). Banker, revisorer og advokater har eneret på kapitalbekræftelser.

For din virksomhed betyder det, at al jura som ikke vedrører retssager kan håndteres af jurister. Ved at bruge jurister og gemme advokaten til det er nødvendigt opnår din virksomhed markant lavere udgifter til jura.